Blog’as / Dienoraštis

Paskelbta: 2019.03.28

Smagios JD pavasario tradicijos

Siekis išlaikyti didelį ir motyvuotą kolektyvą tapo iššūkiu daugeliui Lietuvos įmonių. Jaunosios kartos motyvacijai bei lojalumui užtikrinti jau nebepakanka vien stabilaus ir gero atlygio, todėl vadovai turi suteikti savo komandai ne tik patrauklią, bet ir įdomią, emociškai inovatyvią darbo aplinką.  „Jurgis ir Drakonas“ bei „Brooklyn Brothers“ restoranų tinklas savo pusantro šimto darbuotojų komandą nuolat kviečia eksperimentuoti apsikeičiant pareigomis su kolegomis.

Šį kovą jau ketvirtus metus iš eilės šeimos restoranų tinklo darbuotojai visą mėnesį keičiasi darbo pozicijomis ir išbando skirtingas roles. Restoranų tinklą valdančios bendrovės „Burokėlis ir krapas“ vadovai tokiu būdu atliepia darbuotojų pokyčių poreikius padėdami jiems pildyti savo patirtį ir daryti karjerą nekeičiant darbovietės.

„Pastebėję, kad jaunoji karta nebijo ieškoti savęs ir turi nenumaldomą troškulį naujoms galimybėms, persiorientavome pagal jų pasaulio sampratą,  – sako bendrovės „Burokėlis ir krapas“ vadovė Odeta Bložienė, – tai praturtina vidinę įmonės kultūrą bei padeda mums žengti koja kojon su darbo rinka.“

Atidaus verslo kultūra, dėmesingas ir lankstus požiūris į darbuotojus, įdomūs sprendimai pasiteisino ir prasiskleidžia čia dirbančių žmonių istorijomis. Dvi kolegės, atėjusios dirbti indų plovėjomis, šiuo metu jau gamina maistą. Ne vienas restoranų vadovas užaugo iš padavėjo ar administratoriaus, o vieną iš vadovaujančių pozicijų įmonėje šiuo metu užimanti jauna moteris prieš penkerius metus savo kelią  su „Jurgiu ir Drakonu“ pradėjo kaip padavėja. Praėjusiais metais malonia staigmena tapo net 23 darbuotojai, kurie grįžo įvertinę, kad čia dirbti jiems patiko labiau nei kitur.

Profesijų mainuose kartu su darbuotojais dalyvauja ir pati O. Bložienė, ir septynių restoranų tinklo įkūrėjas Tomas Nicholsonas, kuris dedasi prijuostę ir stoja prie picų krosnies.

„Tokių mainų nauda iš tiesų didelė, nes taip savaime atsikuria, atsinaujina ir pasipildo darbuotojų požiūris į visus procesus ir kelią, kurį nueina patiekalas iš produktų sandėlio iki mūsų svečio stalo, – sako O.Bložienė, – be to, ši iniciatyva padeda įkvėpti drąsos ir pasitikėjimo savimi sėslesnei ir mažiau savimi pasitikinčiai komandos daliai.“

Restoranų tinklo vadovė tvirtina, kad ne dirbtinis motyvacijos skatinimas, o dirbančiojo išlaisvinimas iš monotoniškos darbo aplinkos tampa natūraliu įkvėpimo šaltiniu ir darbuotojui, ir vieningai komandai. Pavyzdžiui, padavėjui ir picų kepėjui tampa lengviau bendrauti ir dirbti kartu, kai jie perpranta vienas kito darbo specifiką, ženkliai mažėja atotrūkis tarp vadovų ir restoranų kolektyvų, skirtingų kartų darbuotojų.

„Kartais kolektyve kyla konfliktinių situacijų, pavyzdžiui, dėl ilgai gaminamos picos ar gėrimo. Tačiau atėję padirbėti picų zonoje padavėjai realiai pamato, ką reiškia vienu metu gaminti 8 ir daugiau picų, o kepėjai, išėję padirbėti į salę, supranta, kad nėra labai paprasta aptarnauti kelis svečių staliukus ir išlikti ramiems bei besišypsantiems. Po mainų pareigomis mėnesio kolektyve visada juntama didesnė pagarba ir noras padėti vienas kitam. Tai vienareikšmiškai stiprina kolektyvą iš vidaus“, – sako bendrovės vykdančioji direktorė Giedrė Eiliakas. Savo karjerą nuo padavėjos darbo pradėjusi G.Eiliakas prisimena, kad per mainų mėnesį padirbėjusi virtuvėje ji restorano svečiams geriau galėdavo papasakoti iš ko ir kaip pagaminami įvairūs desertai ir kiti patiekalai.

Penkerių metų gimtadienį greitai švęsiantis restoranų tinklas „Jurgis ir Drakonas“ vienija keturis restoranus Vilniuje ir vieną Kaune. „Jurgis ir Drakonas“ Lietuvai pasiūlė Neapolio stiliaus picas, kepamas specialiose krosnyse. Bendrovei „Burokėlis ir krapas“ Vilniuje taip pat priklauso du niujorkietiško stiliaus picos barai „Brooklyn Brothers“.