
Posted: 2015.11.03
Penkios bitės iš penkių!
Pica “PANČETA IR AITRUS MEDUS” Jurgis ir Drakonas (JD) restoranuose karaliauja jau kelis mėnesius. Labai skani, iškepta su pančeta, karamelizuotais svogūnais ir fior di latte, pagardinta šviežia rukola, parmezanu ir JD namų gamybos lietuvišku aitriu medumi.
Idėjos autorė – Beata Nicholson, kuri po kulinarinių kelionių visada atsiveža genialių receptų, nustebinančių mūsų herojus. Sukurti ir išbandyti picą su aitriu medumi buvo Beatos svajonė, kuri, su Michele pagalba, buvo išpildyta!
Idėjos įgyvendintojas – JD Picų meistras, vyr. šefas Michele Sorrentino. Jis teigia, kad bet kuris ingredientas gali būti dedamas ant picos, o medus ir pančeta yra super derinys, tinkantis specialiai JD picai.
Šios picos “pažiba” – lietuviškas, šviežutėlis MEDUS, pristatomas tiesiai iš vietinio Pamusės kaimo bitininko Vitalijaus Preikšaičio, kuris pagal specialią JD receptūrą paaštrinamas, kad mūsų picai suteiktų dar ypatingesnį skonį.
Pasikvietėme poną Vitalijų atvykti į Vilnių ir papasakoti, kuo tas medutis toks ypatingas ir įvertinti, ar puikiai jis dera ant JD picos. Sakė 5 bitės iš 5!
• Kaip seniai užsiimate medaus gamyba?
Nuo pat mažens… Mano tėtis augino bites, taigi jau nuo vaikystės stebėjau visus darbus ir tai taip “įaugo į kraują”, kad nors ir baigęs radiotechnikos mokslus, visgi ateitį siejau tik su gamta ir bitėmis! Vėliau krimtau bitininkystės mokslus ir su dideliu užsidegimu ėmiausi šio amato.
• Iš kur atsirado šis pomėgis?
Iš giminaičio Rimkaus, kuris žinomas ne tik vietinėse apylinkėse, bet ir visoje Lietuvoje, kaip puikus bitininkas. Jis taip mokėdavo papasakoti apie bites ir jų priežiūrą, kad viskas nuskambėdavo lyg pasaka ar graži daina, todėl vien iš jo istorijų galėdavai pamilti šį amatą.
• Kada įkūrėte savo verslą/bityną? Gal tai paveldėjote iš savo tėčio ar senelio?
1990 m. nusipirkau sodybą ir pradėjau lipdyti avilius. Čia viskas yra, ko reikia kūnui ir sielai – laukinė gamta, šviežias oras, miškas, laukai ir pievos… Šiuo metu turiu 36 avilius. Šiuo metu dažnai atvažiuoja mokinių, kurie domisi bitininkystės amatu ir man nepaprastai džiugu jiems perduoti savo patirtį.
• Medaus gaminimas Jums labiau darbas ar pomėgis/hobis?
Kasdien būti gamtoje, prižiūrėti bites, jomis domėtis ir puoselėti – tikra idilija, todėl tai visada buvo hobis, pomėgis, mėgstamiausias užsiėmimas. Juk ne kiekvienas gali būti bitininkas! Turi būti ramus, mėgstantis tvarką ir švarą, “nenervuotas”…
• Kiek laiko per dieną praleidžiate su bitėmis?
Oi, net labai įvairiai… Jeigu laiku viskas padaryta, tai kasdien prie jų eiti nereikia. Daugiau darbų būna pavasarį. Sunkiausias momentas, kai jos spiečia, tada kartais tenka prie jų būti ir iki saulei leidžiantis. Bet būnant gamtoje laiko neskaičiuoji, kiek reikia – tiek ir būni…
• Kuo ypatingas Jūsų medus?
Čia jau siūlyčiau paragauti, nes tikrai pajusite, koks turi būti tikras medus. Pas mus labai natūrali gamta/aplinka, niekas aplink neūkininkauja, bitelės gali toli skraidyti ir parnešti daug gardaus medaus: iš rąstų, iš miškų bei pievų… Turime nuolatinių lankytojų ir gerbėjų, kurie mūsų medutį veža net į užsienį kaip lauktuves:)
• Koks Jūsų mėgstamiausias patiekalas su medumi?
Pats medų labai mėgstu, galiu valgyti kasdien ir pagardinti daug patiekalų. O mėgstamiausias… hmmm… Moliūgų ir sorų košė su pienu ir medumi – patiekalas iš vaikystės, kurį virdavo mama su didele meile, todėl prisimenu kaip mylimiausią patiekalą!
• Kaip Jums patinka medus ant “Jurgio ir Drakono” picos?
Labai labai skanu! Medus čia puikiai tinka, nuostabiai dera su traškiu picos padu ir pomidorų padažu. Svarbiausia, kad nėra per saldi. Taigi visiems labai rekomenduoju paragauti!
• Ar turite kokių idėjų ir planų kitiems metams?
Norime pristatyti naujieną: miegas ant bičių. Tai pasaulyje labai populiarėjanti terapija, kur vienos valandos miegas ant bičių atstoja visos paros įprastą miegą.
Posted: 2015.11.03